Записки цецинського самашедшого-8, або Чому Ігор Жижиян хоче потрапити на тонучий корабель «Рідного міста»

З давніх часів у моряків було надійна прикмета, що у трюмі корабля щось коїться неладне. Щурі якимось дивним чином відчувають, що корабель має потонути і треба рятуватися. Тому як тільки капітан бачив, що щурі втікають він робив останній запис у бортовому журналі, евакуйовував команду і після всіх сідав до рятівної шлюпки. Є навіть приказка: «Першими покидають палубу щурі, останнім – капітан».

Поміж людей часто стається саме так як на тонучому кораблі. У чернівецькому політичному тераріумі завше вистачало персонажів, які тривають ніс за вітром і тонко відчувають найменші негаразди. Такі першими заявляють про підтримку новому лідеру, і першими його зраджують. Наприклад, дядько видатного румунського підданого, [ видалено модератором ] ОпоБлоківця Діми Павела тодішній заступник Папієва Гриць Галиць 1 грудня 2013 року, коли тільки гнів народний на Майдані закипав, написав на фейсбуці «Режим руйнується на наших очах». Це класика.

Щоправда є щурі, які від запаху грошей і влади втрачають інстинкт самозбереження. Вони настільки хочуть ще шматочок сальця відкусити, що не встигають покинути або й навіть застрибують на корабель, що тоне. В результаті або салом давляться, або захлинаються у смердючому трюмі. Про них і будемо сьогодні говорити.

Уже скільки днів буковинськими засобами масової (дез)інформації котяться буремні штормові хвилі, які зняли міліціянти своїм обшуком на квартирі Ростіка Білика. Цей юний талант якраз і є першим щуром. Бо безкарність настільки його розслабила, що йому було «в западло» навіть дільниці змінити, на яких він купляв собі місце у міськраду в 2010 році.

Старожили добре пам’ятають, як ОПОРА п’ять років тому уже ловила в студмістечку Ростіка за руку за підкуп виборців, як менти навіть кримінальну справу відкривали. Але тоді Білик перед своїми знайомими ухмилявся, гидку посмішку на холене личко начіпляв і казав, що йому все пох…, що в нього «усьо схачено», що менти ще у нього пробачення просити будуть. Так і сталося. Бо в ті часи Міша Папієв, який Ростіковому татові кумом приходиться, рявкнув на начальника УМВС, той рявкнув на підлеглих слідчих і ті успішно справу розвалили і перед Ростіком вибачилися.

Не зрозумів Ростік, що часи змінилися, занадто понадіявся на всесильність Василька Продана. Тому і погорів. І Арсен Аваков не у воду пукнув, коли заявив, що на Буковині буде перший приклад суворого покарання за підкуп виборців. Він таки буде, а тому Ростік, «Мурочку» під ніс мугикаючи, піде по етапу до славного міста Сокиряни. Все що вдасться «порєшать» його партійним босам, то лише те, щоб передачки Ростіку Василь Козак заносив. Якщо, звісно, сам не опиниться на сусідній шконці. На нього команду «фас» скоро дадуть, грішків за ним числиться немало.

Ще більше щурів повилазило, коли Вася Продан через підконтрольний «Чєрновіцкий промінь» (яким рулить Ромчик Скигар, який тримає рідну сестру Васькової Оксани, тої депутатши що також Продан) дав команду створити картинку «мєнтовського бєзпрєдєла». Дуже цікаво було дивитися на те, скільки «простих людей» вийшло дорогу перекривати і верещати про політичні переслідування, про злочинну владу, про зловживання службовим становищем і т.п. Тут тобі і Толя «Зєльоний» Чесанов, і Вовчик «Справедливий» Бешлей, і Руслан «Калічанський» Сербінчук, і Вадім «Слабке очко» Колегай, і Дмитро «Уклоніст» Паладян, і Володя «Вірний» Кедь, і Василь «Стакан» Дутчак. Це із важковаговиків. Із аксакалів. Із Шер-ханів.

А поряд бігали і скавуліли дрібні щурики та шакальчики, які за шмат гнилої ковбаси завжди готові своїми світлими, одухотвореними та інтелектуально навантаженими фейсами уособлювати обурену громадськість. За першим дзвінком жертвенно кинулися вони, як обдовбані Матросови, широкими грудьми амбразуру закривати, із якої «замовні мєнти» ведуть вогонь по демократичним правам і свободам. Кого ж ми побачили у перших рядах? Тут вам і тонкий виконавець сміттєвих люстрацій Степан Рожков, і маріупольський патріот-шахрай Ігор Бешевлі, і громадський активіст Манолій Жєлєзний, якому херсонський «Дорожній контроль» по горішкам настукав, і вигнаний із міліцейської служби Петро Данко, і галанівська «шістка» Павло Манжосов. Хто в чомусь сумнівається, то най заткнеться, бо все це «достойні та прості люди», «справжні чернівчани», про яких так печеться фірташівська партєєчка «Рідне місто».

Окрасою цієї щурячої зграї став головний патріот Буковини, полум’яний антикорупціонер, справжній люстратор, а за сумісництвом кандидат у мери Чернівців Ігор Андрійович Жижиян.


З усіх, хто боровся того для за «жертву режиму» Білика, цей персонаж у присутніх викликав найбільше запитань. І справді, якого біса, приперся Жижиян? Чому йому так приперло по переходу круги намотувати?

А все просто. Певне його номер телефону у Васі Продана на клавіші швидкого набору стоїть із поміткою «дешеві замовні акції». Бо дуже швидко Ігорко на акцію прискакав. Це раз. По-друге, останнім часом Жижиян гострить зуба на начальника УМВС (а тепер — Управління Національної поліції) Сергія Пілігріма, якого вірні фірташівці-проданівці уже призначили на роль «головного виконавця політичних розправ». І, по-третє, Ігор Жижиян в день виборів дуже сильно у штангу вдарив. Настільки сильно, що на обрії замаячила 159 стаття Кримінального кодексу «Порушення таємниці голосування», слідство по якій якраз міліція і веде. Так, само як і по 160 статті «Підкуп виборця», по якій проходить справа Ростіка Білика. Обидві статті виборів стосуються, і за обома в державах із нормальними правоохоронцями ловлять за помідори хитро роблених політиків.

Хто забув, тому нагадаю, що в неділю зранку, коли чернівчани на дільниці пішли, написав Ігор Жижиян в себе на сторінці у фейсбуці про те, що його дружина перед ним «прозвітувала про виконаний громадянський обов’язок».


Краще б Ігор перед дружиною звітував про виконаний подружній обов’язок, в якому нічого кримінального немає. А так вийшов пшик. Бо задумувалося те все, як крутезна політична технологія, яка мала чернівчан заставити проголосувати за Жижияна. Але він додав до слізного допису фотографії виборчого бюлетеня, у яких чітко видно позначку напроти його імені. А це вже пахне відповідальністю. Причому серйозною, бо світить за такі маневри обмеження волі до трьох років.

Отепер зрозуміло, чому Ігор Андрійович Жижиян «примазався» до замовної акції проти «політичних переслідувань»? Бо коли міліція порушить кримінальне провадження по факту розголошення таємниці голосування, то доведеться йому тиснути на Пілігріма і кричати про ті ж «політичні переслідування». Дуже скоро Ігорю Жижияну знадобиться допомога і Продана, і Бешлея, і всіх інших щурів, які ще не зметикували, що слід втікати із тонучого корабля під назвою «Рідне місто». Оттому-то, рветься Жижиян на його борт, бо марно сподівається, що його капітан колись йому допоможе.

P.S. А тепер добра порада нашим доблесним правоохоронцям. Пане Аваков та пане Пілігрім! Коли Ви справді хочете торжества закону. Коли перед законом всі рівні. Коли Ви справді хочете, щоб Ваші дії не виглядали як «політичне замовлення». Коли Ви не хочете, щоб перші кроки нової поліції виглядали «вибірковим право(криво)суддям». Тоді можете вважати ці рядки офіційною заявою про вчинення кандидатом на посаду Чернівецького міського голови Ігорем Андрійовичем Жижияном злочину проти виборчих прав.

1 коментар

Святослав Вишинський
У мережі ВКурсі.ком не вітається вживання нецензурної і грубої лексики. Будьте уважні.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте